‘Sekelip mata kami 5 beradik jadi yatim piatu’

Sungai Petani: “Sekelip mata, kami lima beradik kini yatim piatu selepas ibu bapa meninggal dunia dalam kemalangan semalam,” kata Nurul Fatin Hanani Azmi, 23.

Dalam kejadian jam 1 pagi itu, Mohd Norzianal, 46, dan isterinya, Suhana Othman, 43, meninggal dunia selepas motosikal jenis Duke KTM yang dinaiki mereka melanggar tiang elektrik dipercayai cuba mengelak babi melintas bersebelahan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Muda, dekat sini.

Pasangan suami isteri itu meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan.

Fatin Hanani yang juga anak sulung pasangan itu berkata, dia mengetahui kejadian yang menimpa ibu bapanya selepas dimaklumkan anggota polis yang datang ke rumah sewa mereka di Taman Pahlawan yang terletak tidak jauh dari lokasi pada jam 1 pagi.

Katanya, pada mulanya dia tidak percaya apa yang berlaku namun selepas anggota polis terbabit menunjukkan Mykad ibu bapanya, dia terpaksa menerima hakikat bahawa kejadian itu benar-benar berlaku.

“Kami kemudian dibawa ke lokasi kejadian yang terletak tidak jauh daripada rumah sebelum ternampak jasad bapa di bawah motosikal manakala ibu pula terbaring tidak sedarkan diri bersebelahannya.

“Saya dan semua adik hampir rebah apabila melihat jasad mereka dan dimaklumkan mereka berdua sudah meninggal dunia,” katanya ketika ditemui hari ini.

Dia yang juga penuntut Universiti Sains Malaysia (USM) Pulau Pinang ketika ini sedang menghabiskan cuti semester.

“Saya dan adik-adik, Aida Batrisya, 17, Alya Batrisya, 16, Adlin Irfan, 15, dan Adib Ieman, 7, bagaikan hilang arah selepas hilang tempat bergantung sekelip mata.

“Namun saya sebagai kakak sulung akan menjaga adik-adik selepas ini,” katanya.

Sementara itu anak kedua pasangan itu, Aida Batrisya berkata, bapanya yang bekerja sebagai pengurus jualan mesin penapis air itu yang ketika itu bersama ibunya dalam perjalanan untuk membeli makanan.

Katanya, bapanya ketika itu mengadu lapar dan mengajak ibu mereka menemaninya ke kedai makan berhampiran.

“Tak sangka kami akan menjadi yatim piatu sekelip mata malah adik bongsu, Adib Ieman pula tidak henti menangis.

“Ibu dan bapa saudara juga banyak membantu kami termasuk urusan pengebumian arwah ibu dan bapa dan selepas selesai semuanya barulah kami akan memikirkan untuk tinggal di mana selepas ini.

“Kemungkinan besar kami akan tinggal di rumah yang dibeli ibu yang sekarang didiami nenek di Taman Kempas,” katanya.

Jenazah pasangan itu selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Sungai Batu di Merbok, semalam.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *